Archiv aktualit

Průzkum IDC: Porovnání priorit veřejného sektoru ČR v oblasti ICT

Společnost IDC CEMA, která je již řadu let analytickým partnerem konference ISSS/V4DIS, provedla během března a dubna průzkum mezi registrovanými účastníky konference ISSS, největší tuzemské akce pro veřejnou správu. Šetření se zaměřilo především na priority v oblasti ICT a porovnání rozpočtů, s nimiž subjekty veřejné správy na zajištění základních požadavků současnosti počítají. (více)

Komentář místopředsedy PSP ČR Jana Bartoška k ISSS 2017

Letošní, již dvacátý, ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě ukázal, že jsou stále nová témata, kterým se informatici státu věnují. Kdykoliv použiji služeb Czech POINTu, tak si uvědomím, jak se dají elektronické služby státu zlepšit a doufám, že se nám bude i nadále dařit. Velmi vítám iniciativu pana Zdeňka Zajíčka 202020 a moc bych si přál, abychom konečně v oblasti elektronických služeb státu začali zase dohánět vyspělý svět. (více)

Dvacátý ročník konference ISSS je minulostí

V Hradci Králové skončil v úterý 4. dubna odpoledne jubilejní dvacátý ročník konference ISSS, který jako obvykle doprovodila i visegrádská konference V4DIS. Akce, která se zaměřuje na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti, představuje jednu z největších konferencí svého druhu v celém regionu střední a východní Evropy. Jako obvykle se zde setkali vrcholní politici, ministři a šéfové státních úřadů se stovkami zástupců měst a obcí, informatiky krajských či městských úřadů, odborníky na informatizaci veřejné správy i vysocí manažeři dodavatelských firem. (více)

Nashledanou na ISSS 2018

21. ročník konference ISSS se bude konat ve dnech 9.–10. dubna 2018, opět v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové.

Banky významně přispívají k digitalizaci ekonomiky

, Hradec Králové

Česká bankovní asociace v rámci 20. ročníku konference ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě 2017 uspořádala tvůrčí diskusní panel nad otázkou, jak zlepšit spolupráci veřejného a soukromého sektoru při naplňování strategických cílů a příležitostí, které nabízí koncept e-governmentu. (více)

Malý sál: MV ČR, centrální úřady a samosprávy

, Hradec Králové

V Malém sále začal program po deváté hodině – první část je v režii Ministerstva vnitra, které přichází s detailnějšími informacemi o aktuálních otázkách veřejné správy, činnosti Hlavního architekta e-governmentu, úplném elektronickém podání, sdíleném datovém fondu veřejné správy, centrálním místě služeb (CMS 2.0) a modulu Organizační struktury a systemizace (OSYS). (více)

Kybernetická bezpečnost – od rána do odpoledne

, Hradec Králové

Rozsáhlý blok věnovaný kybernetické bezpečnosti, jehož odborným partnerem je letos brněnský NSMC cluster, probíhá ve Velkém sále kongresového centra Aldis již od 9.15, a to za účasti řady renomovaných expertů a desítek zástupců veřejné správy. (více)

Expozice Triada: program pro uživatele IS Munis

, Hradec Králové

V proskleném salonku společnosti Triada probíhají během obou konferenčních dnů prezentace určené primárně pro uživatele informačního systému Munis nebo zájemce o něj. (více)

eAmbulance vítězem ankety Iniciativy 202020

, Hradec Králové

Na konferenci ISSS byly vyhlášeny rovněž výsledky ankety o nejoblíbenější službu eGovernmentu v roce 2017. Ve finálovém výběru, ve kterém rozhodovaly hlasy občanů, byly dvě krajské služby, dvě služby Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a jedna služba Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Vítězem letošního ročníku ankety se stala eAmbulance Kraje Vysočina. (více)

Biblioweb 2017

, Hradec Králové

Záštitu nad 18. ročníkem soutěže Biblioweb převzala Asociace krajů ČR. Cenu ve výši 10 000 Kč věnuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. (více)

Soutěž Zlatý erb 2017 zná své vítěze

, Hradec Králové

V průběhu slavnostního galavečera jubilejního 20. ročníku konference ISSS byly předány ceny soutěže Zlatý erb 2017 o nejlepší weby a elektronické služby měst a obcí. (více)

Finále soutěže JuniorErb

, Hradec Králové

Od roku 2008 se na konferenci ISSS potkávají mladí tvůrci webových stránek se zástupci odborných firem, nejvyšší politiky a samosprávy. Pravidelně se zde koná ocenění všech finalistů této soutěže. Tedy celostátního kola, kola Plzeňského kraje a kraje hlavního města Praha. Letos navíc nově proběhlo i předání ocenění finalistům tzv. krajského kola Ostatní kraje (tj. z těch krajů, kde se krajské kolo nevyhlašuje). (více)

Slavnostní zahájení – kavárenská diskuse, programy stran a „cena MV“

, Hradec Králové

Velký sál kongresového centra Aldis – jako obvykle plný až do poslední řady balkónu – sledoval od 10.30 slavnostní zahájení jubilejního dvacátého ročníku konference ISSS. Zastoupena zde byla většina rezortů, Parlamentu ČR, státních institucí a přítomna byla i řada osobností ze světa ICT. (více)

Elektronizace zdravotnictví

, Hradec Králové

Eliščin sál je po většinu prvního dne konference vyhrazen odbornému bloku „ICT ve zdravotnictví“. V úvodu programu, který začíná v 9.15, vystoupil hejtman Kraje Vysočina MUDr. Jiří Běhounek a poté se slova ujali zástupci ministerstva zdravotnictví Jiří Borej a Martin Zeman s informacemi o eHealth strategii ČR. Úvodní dopolední blok uzavřely přednášky Renaty Golasíkové a Petra Kouckého ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv a poté prezentace „eHDSI – evropská infrastruktura elektronických služeb pro zdravotnictví“ v podání dvojice přednášejících (Licinio Kustra Mano z Evropské komise a Klára Jiráková z Kraje Vysočina). (více)

Premiér Bohuslav Sobotka v Malém sále

, Hradec Králové

Již v 8.45 se v Malém sále sešla reprezentativní sestava – předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, hejtman kraje Vysočina a poslanec MUDr. Jiří Běhounek, zástupci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Věra Kovářová, členka Výboru pro veřejnou správu, a Ivan Pilný, předseda Hospodářského výboru, a prezident ICT Unie a vedoucí osobnost Iniciativy 202020 Zdeněk Zajíček. Moderátorem očekávaného bloku byl Jan Pokorný. (více)

Startuje jubilejní ročník konference ISSS

, Hradec Králové

V královéhradeckém kongresovém centru Aldis dnes začíná jubilejní dvacátý ročník konference ISSS. Tato akce, která se zaměřuje na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti, je tradičně doprovázena visegrádskou konferencí V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society). Jedno z nejvýznamnějších setkání svého druhu v celém regionu střední a východní Evropy opět přivítá špičky domácí politické scény, ministry, vzácné zahraniční hosty, desítky zástupců veřejné správy z okolních zemí, informatiky krajských či městských úřadů, nezávislé odborníky i vysoké manažery dodavatelských firem. (více)

Český zavináč 2017 – ocenění za zásadní přínos k rozvoji a modernizaci IZS a tísňových linek

, Hradec Králové

V rámci programu slavnostního setkání v předvečer zahájení jubilejního 20. ročníku konference ISSS/V4DIS v královéhradeckém Klicperově divadle byly jako obvykle vyhlášeny výsledky soutěže Český zavináč. Aktuálním držitelem tradiční ceny se stal Integrovaný záchranný systém ČR, a to za zásadní přínos k rozvoji a modernizaci IZS a tísňových linek prostřednictvím realizace programu NIS IZS a projektů jednotlivých složek. (více)

Prezentace tchajwanských dodavatelů

Dlouhodobá spolupráce Tchajwanu a Kraje Vysočina v oblasti digitalizace veřejné správy a dalších oblastí, jako je například zdravotnictví, přináší i letos svoje plody. Před dvěma lety to odstartovalo pozvání ředitele Ekonomické divize Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře, která v České republice vykonává funkci zastupitelského úřadu Tchajwanu, ze strany hejtmana Jiřího Běhounka na ISSS 2015. Ředitel Ben Wu seznámil v rámci své prezentace účastníky s výsledky, jichž dosáhla tchajwanská vláda v oblasti e-governmentu a e-health v posledních letech. (více)

ISSS 2017 – premiér Sobotka, řada členů vlády i Iniciativa 202020

Programu jubilejního 20. ročníku konference ISSS v pondělí 3. dubna dopoledne se aktivně zúčastní celá řada osobností. Hned v ranním bloku MV ČR vystoupí premiér ČR Bohuslav Sobotka a až poté odcestuje na zahraniční služební cestu. Na tradičním slavnostním zahájení by pak neměli chybět vicepremiéři Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová nebo ministr vnitra Milan Chovanec. (více)

Zlatý erb 2017 – probíhají krajská kola

, Praha

Devatenáctý ročník oblíbené soutěže o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí je v plném proudu. Týden před termínem ukončení příjmu přihlášek je v soutěži několik desítek aktivních účastníků z 11 krajů a hlavního města Prahy. (více)

19. ročník Zlatého erbu vyhlášen

, Praha

V úterý 3. ledna 2017 byl oficiálně vyhlášen 19. ročník soutěže Zlatý erb. Renomovaná soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí, která plynule navazuje na odkaz dvou osobností – Jana Savického a Františka Dohnala, vstupuje do dalšího roku své existence s rozšířeným organizačním týmem, v jehož čele je nově spolek Český zavináč, a drobnými úpravami kategorií i metodiky hodnocení. Na podobě soutěže se ale nic zásadně nemění, v první fázi proběhnou jako obvykle krajská kola a jejich vítězové postoupí do kola celostátního, jehož finále se odehraje tradičně v rámci programu konference ISSS v Hradci Králové. (více)

Blíží se jubilejní 20. ročník konference ISSS

, Praha

Na jaře 2017, ve dnech 3.–4. dubna, se v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové uskuteční již 20. ročník renomované konference ISSS zaměřené na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti, tradičně doprovázený visegrádskou konferencí V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society). (více)

Virtuální Hradec Králové

Statutární město Hradec Králové v současné době nabízí zajímavé aplikace pro uživatele chytrých mobilních telefonů nebo tabletů. Zdarma lze získat například aplikaci InCity, která je propojena s hlavními městskými informačními zdroji – oficiálním webem města www.hradeckralove.org a informačním, prodejním a rezervačním portálem www.HKpoint.cz. Přímo z aplikace lze rezervovat či zakoupit vstupenky, vyhledat nejbližší parkoviště a odeslat platební SMS, vyhledat záznam na úřední desce, nahlásit závadu prostřednictvím služby MMS podněty občanů apod. (více)

Na Úřadu vlády ČR byl představen projekt Iniciativa 202020

Předseda vlády Bohuslav Sobotka společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem, státním tajemníkem pro evropské záležitosti a koordinátorem digitální agendy ČR Tomášem Prouzou, hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a prezidentem ICT Unie Zdeňkem Zajíčkem představili ve čtvrtek 15. září 2016 projekt Iniciativa 202020. Ten má za cíl do konce roku 2020 posunout Českou republiku v rozvoji e-governmentu v Evropě mezi prvních 20 států. (více)

Konference ITAPA 2016 – jednotný digitální trh EU, regulace digitálních platforem a mnoho dalšího

Blíži sa termín Jarnej konferencie ITAPA 2016, ktorá sa bude konať už 9. júna 2016 v Bratislave v Grand Hoteli River Park. Program Jarnej ITAPA 2016 je jedinečný jeho európskym dopoludním, ktoré pokrýva absolútne horúcu tému jednotného digitálneho trhu aj s ohľadom na dlho očakávaný balíček Európskej komisie k elektronickému obchodu, ktorý len pred pár dňami predstavili v Bruseli a ktorý je kľúčovým v rámci Stratégie EÚ pre jeho rozvoj. (více)

ISSS 2016