Dvacátý ročník konference ISSS je minulostí

V Hradci Králové skončil v úterý 4. dubna odpoledne jubilejní dvacátý ročník konference ISSS, který jako obvykle doprovodila i visegrádská konference V4DIS. Akce, která se zaměřuje na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti, představuje jednu z největších konferencí svého druhu v celém regionu střední a východní Evropy. Jako obvykle se zde setkali vrcholní politici, ministři a šéfové státních úřadů se stovkami zástupců měst a obcí, informatiky krajských či městských úřadů, odborníky na informatizaci veřejné správy i vysocí manažeři dodavatelských firem.

Počet registrovaných účastníků se v posledních letech pohybuje kolem čísla 2300 a ani letošní ročník nebyl výjimkou, kongresové centrum Aldis bylo opět nabito k prasknutí.

„Zájem o letošní konferenci ze strany vrcholných politiků, jednotlivých rezortů i zástupců veřejné správy opět předčil očekávání,“ říká výkonný ředitel konference RNDr. Tomáš Renčín. „Je to samozřejmě částečně tím, že jde o volební rok, ale také tím, že lidé z veřejné správy i celého sektoru ICT si uvědomují, že tuzemský e-government v poslední době trochu zpomaluje a chtějí s tím něco udělat.“

Přehlídka osobností

Letošnímu ročníku konference poskytla záštitu celá řada osobností tuzemského politického života – premiér Bohuslav Sobotka, vicepremiér Pavel Bělobrádek, ministr vnitra Milan Chovanec, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, místopředseda PS Parlamentu ČR Jan Bartošek, Asociace krajů ČR v čele s předsedkyní Janou Vildumetzovou a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Přímo na konferenci pak nechyběl premiér ČR Bohuslav Sobotka, který svým vystoupením otevřel celý pondělní program. V bloku, který předcházel tradičnímu hodnocení rozvoje e-governmentu z pohledu Ministerstva vnitra v Malém sále, mu sekundovali poslanci PSP Věra Kovářová a Ivan Pilný, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček. Na dopoledním slavnostním zahájení se pak představilo několik dalších členů vlády včetně místopředsedů Andreje Babiše a Pavla Bělobrádka či nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. Na podiu nechyběli ani poslanci obou komor Parlamentu, šéfové státních organizací, náměstci ministerstev, představitelé asociací a svazů nebo zástupci partnerů konference.

Nabitý program přinesl několik zásadních témat

Nejsledovanějším bodem programu bylo jako obvykle slavnostní zahájení s diskusní kavárnou a letos navíc i s diskusí zástupců parlamentních stran. Velký zájem by rovněž o odborný blok věnovaný elektronizaci zdravotnictví, na němž se jako obvykle výrazně podílel Kraj Vysočina. Viditelným tématem letošního ročníku byly i přednášky a diskuse týkající se konceptu „chytrých měst“ doplněné otázkami kolem internetu věcí a možnosti využití nejrůznějších řešení municipalitami. Hodně často se hovořilo i o problematice kybernetické bezpečnosti a o dopadech nového nařízení EK k ochraně osobních dat označované jako GDPR, které zasáhne od května příštího roku doslova celou veřejnou správu.

Visegrádská konference V4DIS

Zahraniční hosté konference ze států V4 se sešli již v neděli v podvečer v Klicperově divadle, kde podpředseda Košického samosprávného kraje István Zachariaš převzal ocenění za dlouholetou spolupráci. Na slavnostním zahájení v pondělí pak přispěl do diskuse primátor města Kežmarok Ján Ferenčák a poté se do programu aktivně zapojila i řada jejich kolegů z veřejné správy Slovenska a Maďarska.

Doprovodné akce a soutěže

Součástí programu konference byla i letos řada různých setkání a jednání, která každoročně těží z mimořádné koncentrace politiků, odborníků a zástupců veřejné správy na jednom místě. Jako obvykle se uskutečnilo jednání Komise pro informatiku Svazu měst a obcí ČR a Komise Rady Asociace krajů ČR pro informatiku s poslanci Parlamentu ČR či setkání Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. V letošním roce se navíc konal také neveřejný diskusní panel České bankovní asociace zaměřený především na elektronickou identitu a rozvoj bezhotovostního styku.

Na konferenci se opět setkali i vítězové oblíbených soutěží, jako jsou například Zlatý erb, Biblioweb či JuniorErb a udělena byla i cena Český zavináč. Slavnostní vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií Zlatého erbu se odehrálo v rámci programu pondělního galavečera. Letošní ročník této populární soutěže, jejímž organizátorem je nově spolek Český zavináč, zaznamenal zvýšený zájem, který se odrazil ve více než 500 přihlášených projektech a elektronických službách. Ve spolupráci s organizátorem soutěže Zlatý erb vyhlásila Iniciativa 202020 rovněž „nejoblíbenější online službu e-governmentu“.