Využívání technologií Internet v praxi Okresního úřadu Jihlava

Ing. Jiří Ondrášek, vedoucí oddělení informatiky, kancelář přednosty,
Okresní úřad Jihlava, Tolstého 15, 587 23 Jihlava, e-mail:
jiri.ondrasek@oku-ji.cz, http://www.siscr.cz/cz/oku/jihlava/okres.htm

Názvy produktů a firem, které jsou použity jsou nebo mohou být ochranné známky nebo zapsané ochranné známky svých vlastníků.

Úvod

Cílem řešení je v rámci omezených možností jak finančních, personálních i kapacitních zpřístupnit základní informace nejširšímu okruhu uživatelů a to co nejjednodušším způsobem za dodržení platné legislativy a to prostřednictvím technologií používaných v síti Internet. Celý systém byl vypracován pracovníky IDC, pro které jsou tyto práce zajímavým zpestřením jejich činnosti a dávají jim možnosti profesionálního růstu.

Z technických i legislativních důvodů se omezujeme na realizaci těchto služeb v rámci intranetu OkÚ s tím, že existuje poměrně snadné řešení, jak určitý okruh informací, v případě realizace zákona o informacích, zveřejnit i pro občana.

Naše řešení se v zásadě dělí na tři oblasti:

Statické stránky

Touto technologií jsou zveřejňovány informace mající charakter textového dokumentu.

Dynamické stránky

Touto technologií jsou zveřejňovaná vhodná data z datového skladu okresního úřadu (obsahuje cca jeden milion záznamů, především z oblasti základních registrů) realizovaný nad SQL databází. (bližší viz [4]). Uživatel v rámci svých pravomocí může prohlížet popřípadě i aktualizovat data a to formou jednoduchých dotazů vyplňovaných do formuláře.

Geografický informační systém na intranetu

V závěru roku 1998 jsme zakoupili autorská práva na užití vektorové mapy DMÚ 25 okresu Jihlava. Prezentaci těchto dat provádíme volně dostupným prostředkem firmy ESRI a to ArcExplorer verze 2.0. Jde o velmi levné řešení a mapy jsou tak dostupné širšímu okruhu uživatelům.

Popis systému

Statické stránky

Jsou určeny pro zveřejnění textových dokumentů jak celoúřadového tak i referátového významu. Zveřejňují se zde informace jako například

Dynamické stránky

Dynamické stránky prezentují zásadně obsah datového skladu (není to však nutnou podmínkou). Datový sklad v pojetí OkÚ Jihlava představuje relativně samostatný objekt v informačním systému, určený k ukládání dat, zpravidla oddělený od zdrojových aplikací a umožňující přímý přístup pro dotazy nebo analýzy (viz [4]).

Princip třívrstvé architektury

Při výběru technologie jsme se z důvodu kompatibility i dostupnosti českých lokalizací orientovali na produkty z rodiny Microsoft a jeho technologii Active_X. Jako klient byl zvolen prohlížeč Microsoft Internet Explorer, jako aplikační server je využit Microsoft Internet Information Server (IIS) s rozšířením Active Server (umožňuje zpracování Active Server Pages). Jako databázový server zůstává základ pro datový sklad tj. Oracle Server. Jako vývojové prostředky jsme zvolili řadu produktů souhrnně nazývaných Microsoft Visual Studio a Microsoft FrontPage včetně ODBC driveru do Oracle.

Použité postupy

Pro spojení s databází bylo použito technologie Microsoft Active Server Pages(r) (ASP), kdy se vytvoří soubor .asp. Tento soubor kombinuje standardní HTML tagy a text s příkazy některého scriptovacího jazyka, v našem případě Microsoft Visual Basic Script.

Za použití této technologie, doplněné o editor HTML stránek Microsoft FrontPage 98 jsme napsali tyto aplikace:

Aplikace umožňující jen prohlížení dat, řízené právy uživatele:

Aplikace umožňující kromě prohlížení i editaci dat (OnLineTransactionProces)

Odezva systému je řádově ve vteřinách a to v závislosti na rozsahu požadovaných dat

Geografický informační systém na intranetu

Použili jsme prostředek ESRI ArcExplorer verze 2.0, kterým prohlížíme vektorové mapy DMÚ 25 tj. vektorové vojenské mapy v měřítku 1:25 000. Mapy jsou uloženy na file serveru ve formátu coverige ARC/INFO a uvedený prohlížeč slouží jako prostředek pro prezentaci. Jde o velmi rychlé, efektivní a finančně nenáročné řešení. Do budoucna je možno Arc Explorerem prohlížet i mapy poskytované prostředky WWW serveru.

Ukázka mapy DMÚ 25 v ArcExploreru

Programové a technické vybavení použité pro provozování

Programové vybavení pro server

  • Oracle Server
  • Operační systém Microsoft Windows NT server 4.0
  • Microsoft Internet Information Server 4.0 s ASP a ODBC přístupem do Oracle

Programové vybavení pro koncovou stanici

  • 32 bit. operační systém - Microsoft Windows 95/98, Windows NT Workstation 4.0
  • aplikace napsané jako ASP soubory
  • Prohlížeč WWW stránek Microsoft Internet Explorer 4.0 CZ
  • Prohlížeč ESRI Arc Explorer

Technické prostředky - server

  • DEC Prioris DP590, 128 MB RAM, diskové pole RAID 5, 12 GB, hostitel Oracle a IIS
  • DELL PowerEdge 4200, 300 MHz, 256 MB RAM, 3× 9 GB HDD, hostitel IIS s ASP

Technické prostředky - koncová stanice

  • klasické PC s 16 až 32 MB RAM, procesory Intel 486 DX/100 MHz až Pentium II 450 MHz

Závěr

Lze konstatovat, že technologie se ujala a je dále rozšiřována. Psaní programů pro třívrstvou architekturu je po zvládnutí základních dovedností rychlé a efektivní.

Do budoucna uvažujeme nasazení technologií na zpracování dokumentů včetně workflow, s orientací právě na WWW. Vše ale záleží na tom , jakým směrem se státní správa jako celek vydá, zejména ve standardizaci informačních systémů používaných ve státní správě. Nasazování ojedinělých, i když vyspělých řešení, nemá požadovaný efekt, pokud tyto systémy pracují v nesystémovém prostředí.

Seznam použité literatury

[1] Anonym:

Using Arc Explorer, ESRI Redlands, Kalifornie, USA, 1998

[2] Anonym:

Dokumentace k MS Visual Studio97 firmy Microsoft

[3] Plecháč Martin:

Microsoft Visual InterDev - Aktivní stránky a databázová konektivita, GComp, 1997

[4] Ondrášek Jiří:

Informace o pilotním projektu datového skladu s integrací do intranetu a GIS na Okresním úřadě Jihlava - závěrečná práce postgraduálního studia Geografické informační systémy HGF VŠB TU Ostrava, prosinec 1998