ISSS -- Local and regional information society 29.--30. března 2003
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Charakteristika projektu Nahlížení do katastru nemovitostí

Vítěz soutěže Český zavináč 2004

V letech 1997--2001 vybudoval resort Českého úřadu zeměměřického a katastrálního nový Informační systém katastru nemovitostí (ISKN), který jako celek přinesl významná zkvalitnění pro výkon státní správy katastru nemovitostí v oblasti optimalizace uložení dat katastru nemovitostí, souladu dat se standardy ISVS, optimalizace procesů při správě katastru nemovitostí, propojení centra s lokálními databázemi sítí WAN a tedy aktuálnost údajů katastru za celou republiku v centru, možnost zlepšení bezpečnosti systému a nové možnosti poskytování údajů. Součástí ISKN je dálkový přístup ke všem digitálním datům KN, který je provozován od září 2001 na adrese http://katastr.cuzk.cz, který je dle katastrálního zákona placenou službou, s tou výjimkou, že dle novely katastrálního zákona budou mít samosprávné celky od 1. 4. 2004 dálkový přístup zdarma.

V roce 2003 rozhodlo vedení ČÚZK o zřízení služeb, které by zájemcům umožnily pomocí internetu a zdarma sledovat průběh vyřizování správních řízení na katastrálních úřadech a poskytly přístup k vybraným údajům o parcelách a budovách, vedených v katastru nemovitostí. Nahlížení do katastru nemovitostí (dále jen NDKN) je aplikací, která výše uvedené služby poskytuje.

NDKN využívá databázi ISKN pro poskytování údajů z katastru nemovitostí, umožňuje přistupovat k vybraným digitálním údajům katastru nemovitostí a správním řízením v prostředí WWW prohlížeče. Údaje jsou poskytovány z kopie centrální databáze. Do centrální databáze jsou on-line (po dvou hodinách) replikovány změny z každé ze 111 lokálních databází katastrálních úřadů. Z důvodu velkého zatížení pracuje NDKN nad replikou centrální databáze. Synchronizace se provádí denně. Výstupy jsou tedy zpožděné cca o 24 hodin a jsou opatřeny časovým údajem posledního spojení s lokální databází. Uživateli NDKN je tedy znám časový údaj udávající okamžik, ve kterém údaje, získané NDKN byly shodné se stavem dat katastru nemovitostí na příslušném lokálním pracovišti. Každý uživatel NDKN má přístup k vybraným údajům katastru nemovitostí v rozsahu celé ČR. Aplikace NDKN se spouští v prostředí WWW prohlížeče. Kromě splnění základních technických předpokladů a nastavení prohlížeče (povolený JavaScript a Cookies) nepotřebují klientské stanice žádné speciální aplikační vybavení. NDKN je k dispozici zdarma všem uživatelům bez jakékoli registrace. Poskytované údaje nemají charakter veřejné listiny a slouží pouze informativní účely.

Poskytované údaje lze rozdělit do dvou kategorií:

  • informace o řízení
  • informace z katastru nemovitostí

Informace o řízení umožňuje zjištění základních údajů o řízení typů vklad, záznam a geometrický plán. Řízení typu "vklad" jsou zakládána pro účely zápisu práv na základě smluv o převodu nemovitostí, zástavního práva, oprávnění týkajícího se věcného břemene, předkupního práva, převodu bytu a nebytového prostoru a na základě dalších dle § 33 vyhlášky č. 190/1996 Sb. ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška). Řízení typu "záznam" jsou zakládána pro účely zápisu právních vztahů k nemovitostem na základě rozhodnutí soudu nebo jiného státního orgánu nebo na základě jiných podkladů podle § 36 vyhlášky. Řízení typu "geometrický plán" jsou zakládána na základě žádosti o potvrzení plánu předkládané oprávněným zeměměřickým inženýrem.

V rámci informací o řízení jsou dostupné následující informace:

  • informace o řízení (detail průběhu řízení)
  • přehled řízení
  • seznam přijatých řízení

Detail průběhu řízení zobrazuje informace o průběhu řízení (posloupnost provedených operací), účastníky řízení, typ řízení a katastrální území, ve kterých jsou umístěny nemovitosti, jichž se řízení týká. Přehled řízení zobrazuje seznam řízení, která byla na zadaném pracovišti zahájena před a po založení zadaného řízení. U každého řízení je uveden datum založení, stav řízení a datum provedení poslední operace. Čísla řízení je možno použít jako odkazy spouštějící výstup detailní informace o řízení. Seznam přijatých řízení zobrazí seznam řízení založených v zadaném dni. Seznam a možnosti odkazů jsou obdobné jako u přehledu řízení.

Druhou částí NDKN je poskytování informací z katastru nemovitostí. V rámci této sekce jsou dostupné tyto údaje:

  • informace o parcele
  • informace o budově

Informace o parcele zobrazují údaje o parcele katastru nemovitostí (parcelní číslo, výměra, typ parcely, druh pozemku, číslo listu vlastnictví, budovy ležící na parcele, vlastníky a BPEJ). Informace o budově zobrazí údaje o budovách evidovaných v katastru nemovitostí (číslo popisné/evidenční, číslo listu vlastnictví, typ budovy, způsob využití, parcelu na které budova leží a seznam vlastníků). Informace o parcele i budově dále zobrazují plombu, pokud jsou příslušné nemovitosti zaplombovány.

Aplikace Nahlížení do katastru nemovitostí je volně přístupná všem uživatelům internetu, její využívání nevyžaduje žádnou registraci a všem uživatelům je poskytována bezplatně 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Aplikace umožňuje získávat některé vybrané údaje týkající se vlastnictví parcel a budov evidovaných v katastru nemovitostí a dále pak informace o stavu jednotlivých řízení založených na příslušném katastrálním pracovišti, a to jak pro účely zápisu vlastnických a jiných práv oprávněných subjektů k nemovitostem v České republice, tak i pro účely potvrzování geometrických plánů.
Zveřejnění informací o stavu a průběhu jednotlivých řízení umožňuje sledovat průběh řízení a porovnávat stav daného řízení s ostatními řízeními (u každého řízení je uvedeno datum založení, stav řízení a datum provedení poslední operace), takže uživatel má přehled o stavu vyřizování svého podání.

O využívání aplikace je mezi širokou laickou i odbornou veřejností značný zájem; za první tři měsíce provozu služby bylo vyhoveno cca 9 000 000 sestav, tj. zhruba 100 000 sestav denně.